B2C

Alles over Sedumtrays

Sedumtrays zijn ondiepe plantenbakken waarin sedum groeit. Dit zijn vetplanten die wel uit 400 verschillende soorten bestaan. Hoe bizar! Maar hier gaan we het later nog even over hebben. Deze bakken kun je door middel van een kliksysteem heel eenvoudig aan elkaar vastmaken. En voila: jij hebt je eigen sedumdak. Je weet dus waarvoor je ze kunt gebruiken. Maar heb je wel eens nagedacht waar het dan precies uit bestaat? Wat zit er nou in zo’n tray? Daar gaan we het in dit artikel over hebben. 

De lagen in sedumtrays

Over het algemeen bestaat zo’n plantenbak uit drie lagen. Van onderen naar boven is dit de drainagelaag, het substraat en de planten laag. De drainagelaag is verantwoordelijk voor de afvoer van overtollig water. Dat niet alleen: ook werkt het in droge perioden juist als buffer. Het zorgt er dus voor dat de planten niet te veel en niet te weinig water krijgen. Essentieel dus! Het substraat werkt als een voedingsbodem voor de plantjes. Ook nogal belangrijk! Tot slot krijg je natuurlijk de vetplanten zelf. Zij zijn uiteraard verantwoordelijk voor alle voordelen die een sedumdak te bieden heeft. Denk maar aan de absorberende werking van water, warmte en geluid. Of dat het er simpelweg gewoon mooier uitziet dan saaie dakpannen. 

De plantjes

Zonder plantjes geen groen dak. Ze zijn dus essentieel. Daarom is het ook leuk om te weten wat voor plantjes er bestaan. Zo weet je precies wat er allemaal in jouw sedumtrays groeit. Zo heb je bijvoorbeeld Sempervivum die ook wel in het Nederlands huislook wordt genoemd. Ze groeien snel en worden vaak gebruikt op een groen dak. Daarnaast heeft het ook een isolerende werking. Dan heb je ook nog de Sedum Matrona. Deze wordt ook wel ijsplant genoemd en groeit in populariteit. Niet zo gek ook, want het krijgt vele roze of witte bloemen in september en oktober. 

 

Een andere vetplant is Sedum Spectabile en wordt in de volksmond óók ijsplant genoemd. Deze krijgt prachtige bladeren en bloemen in rood, paars of roze. Net zoals de Sedum Matrona is het een late bloeier. Tot slot heb je ook nog de Sedum Spurium. Deze bloeit net wat eerder, namelijk in juli en augustus. Wat betreft kleuren is het enorm veelzijdig. Gedurende het jaar verandert het van lichtgroen naar rood en paars. 

Hoe onderhoud je je sedumtrays?

Het grote voordeel van deze trays is dat ze weinig onderhoud vergen. Heel fijn! Toch betekent dit niet dat je er helemaal niet naar hoeft om te kijken. Heb jij bijvoorbeeld net je groen dak aangelegd? Geef gedurende eerste drie weken water. Als het regent, is dit uiteraard niet nodig. Doe dit trouwens ook als het voor een lange tijd erg droog is. Daarnaast kun je de sedumtrays twee keer per jaar bemesten. Zo blijven je plantjes sterk en gezond! Doe dit dan rond eind april en begin september. Tot slot wordt het ook geadviseerd om twee keer per jaar onkruid te wieden. Doe dit met de hand en zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Je kunt dit het best in het voorjaar en najaar doen. 

Nu heb jij meer informatie over de sedumtrays en kun je er volledig van genieten! Toch nog vragen? Bekijk dan snel de website van Topgroen.nl voor extra informatie.