Besparen op je scooterverzekering? Deze tips kunnen je helpen!
Het afsluiten van de scooterverzekering brengt in de praktijk uiteraard de nodige kosten met zich mee. Meer dan waarschijnlijk vertellen we je hier niet meteen iets nieuws mee. Voor veel mensen zijn deze kosten echter een niet onbelangrijk probleem. Zij hebben namelijk nog maar net een vrij dure scooter aangekocht waardoor ze niet meer over de nodige financiële middelen beschikken om ook nog eens een (dure) verzekering voor hun scooter af te kunnen sluiten. Wil jij ook graag de kosten drukken die zijn verbonden aan de verzekering voor jouw scooter? Dan is het zeker en vast een aanrader om rekening te houden met de tips die hieronder op een rijtje zijn gezet.
Tip 1: Welke waarde heeft de scooter waarmee je gaat rijden?
In eerste instantie moet je bij het afsluiten van een scooterverzekering altijd rekening houden met de waarde die de scooter vertegenwoordigt. In de praktijk komt het nog steeds zeer vaak voor dat mensen de keuze maken om een allriskverzekering af te sluiten voor een scooter die bijvoorbeeld slechts een zeer beperkte waarde vertegenwoordigt. In de praktijk is dat nooit interessant. De hoogte van de verzekeringspremie weegt dan immers doorgaans helemaal niet op tegen de waarde waar de scooter over beschikt, integendeel. Betekent dit automatisch dat je voor een goedkope, tweedehandse scooter altijd moet kiezen voor een WA-verzekering? Dat nu ook weer niet…
Voor heel wat mensen die een voordelige scooter hebben aangekocht geldt dat ze kiezen voor het afsluiten van de WA+ beperkt cascoverzekering. Dat is het gevolg van het feit dat deze verzekering ten opzichte van de WA-verzekering twee extra dekkingen voorziet, namelijk:
- Een dekking voor diefstal;
- Een dekking van brandschade;
Voor menig aantal scooters geldt dat ze gewoon op de openbare weg worden geparkeerd wanneer ze niet in gebruik zijn. Dat is uiteraard mogelijk, alleen lopen ze op die manier een groot risico op diefstal. Ook scooters die in een garage worden geplaatst lopen verschillende risico’s. Zo kan er bijvoorbeeld brand uitbreken. Indien je overgaat tot het afsluiten van een WA+ beperkt cascoverzekering zijn dergelijke schadegevallen perfect gedekt.
Tip 2: Waar ga je de scooter in de praktijk voor gebruiken?
Het soort scooterverzekering waar je voor gaat kiezen is in de praktijk ook altijd afhankelijk van de manier waarop de scooter zal worden gebruikt. We maken hierbij een onderscheid tussen sporadisch en dagelijks gebruik. Voor heel wat mensen geldt dat ze een scooter of een brommer aanschaffen om gewoon lekker recreatief mee te rijden, bijvoorbeeld tijdens het weekend. Wanneer dat ook geldt voor jou zal je hier je verzekering keuze zeker door willen laten beïnvloeden. Dat is natuurlijk ook in de omgekeerde situatie het geval. Ga je, je scooter dagelijks gebruiken? Dit bijvoorbeeld omdat je ze nodig hebt om mee naar je werk te rijden? Dan is een betere verzekering vereist.
Je dient er wat deze tweede tip wel rekening mee te houden dat de manier waarop je gebruik maakt van je scooter kan verschillen. Mede omwille van deze reden hoeft de scooterverzekering die je tegenwoordig afsluit in de toekomst niet persé nog steeds de beste keuze te zijn. Ga je niet langer je scooter dagelijks gebruiken, bijvoorbeeld omdat je een auto hebt aangekocht? Dan zal je kunnen vaststellen dat je jouw verzekering daar ook aan zal willen aanpassen.
Tip 3: Zijn aanvullende dekkingen voor je scooterverzekering wel echt nodig?
Bij het afsluiten van een scooterverzekering is het ook altijd interessant om je even de vraag te stellen of je ook gebaat kan zijn bij het afsluiten van één of meerdere aanvullende verzekeringen of niet. Voor de scooterverzekering geldt dat je ze standaard kan uitbreiden met deze opties:
- De schadeverzekering voor opzittenden;
- De ongevallen-opzittendenverzekering;
Voor elke aanvullende verzekering die je toevoegt aan je scooterverzekering geldt uiteraard dat er aandacht moet worden besteed aan een bepaalde kostprijs die moet worden betaald. Je moet jezelf dan ook altijd afvragen in welke gevallen deze aanvullende dekkingen interessant zijn en wanneer niet. Hoe dan ook, ze overwegen is uiteraard minstens een goed idee.
Tip 4: De nodige aandacht besteden aan je eigen risico loont altijd
Het eigen risico dat geldt voor de verzekeringen die je gaat afsluiten wordt niet zelden enigszins over het hoofd gezien. Dat is begrijpelijk, maar tegelijkertijd ook helemaal niet interessant. Voor het eigen risico geldt namelijk dat ze niet alleen bepalend is voor het bedrag dat je moet betalen wanneer er zich een schadegeval voordoet. Daarnaast is ze namelijk eveneens bepalend voor de hoogte van je verzekeringspremie. Hoe hoger het eigen risico is gelegen, des te minder risico de verzekeraar eigenlijk loopt en dat vertaalt zich in een lager uitvallende verzekeringspremie.
Let wel, overdrijf niet bij het verhogen van het eigen risico. Leg je deze namelijk te hoog? Dan loop je het risico dat je het bedrag niet zal kunnen betalen wanneer er zich een schadegeval voordoet.
Tip 5: Kan je, je scooterverzekering laten opnemen in een bundel?
De kans is vrij klein dat de scooterverzekering de eerste verzekering is die je ooit hebt afgesloten. In het bijzonder wanneer je deze verzekering wenst af te sluiten bij je huidige verzekeraar kan het de moeite waard zijn om te overwegen om ze op te laten nemen in een soort van verzekeringspakket. Omwille van het feit dat je dan niet over één, maar wel over meerdere verzekeringen bij één en dezelfde verzekeraar beschikt kan dat het totale prijskaartje alleen maar ten goede komen. Wil je dus met andere woorden graag besparen op de kosten van jouw scooterverzekering en beschik je reeds over één of meerdere verzekeringen ook? Tracht dan altijd te vragen of het niet mogelijk is om op basis hiervan een bepaalde korting te kunnen verkrijgen. Vaak is dat perfect mogelijk.
Tip 6: Let op met het gespreid betalen van je verzekeringspremie
Om de premie van bijvoorbeeld de scooterverzekering betaalbaarder te maken kiezen heel wat verzekeringnemers ervoor om de premie maandelijks te betalen. Dat lijkt op het eerste zicht misschien een goed idee, maar dat is het lang niet altijd. Het is namelijk zo dat verzekeraars hiervoor een bepaalde meerprijs in rekening kunnen brengen. Uiteindelijk levert het splitsen van je verzekeringspremie je dan helemaal geen financieel voordeel op. Al kan dit het voor veel mensen natuurlijk wel eenvoudiger maken om hun verzekering(en) te betalen.