B2C

De keuze voor raamdorpels

Je hebt misschien nooit stilgestaan bij de keuze voor een raamdorpel. Toch heb je hierbij een heleboel verschillende opties. We zullen daarom in deze blog stilstaan bij raamdorpels.

Wat is een raamdorpel?

Een raamdorpel is het gevelonderdeel dat aan de buitenkant onder het raamkozijn wordt aangebracht om te voorkomen dat regenwater direct op de gevel loopt. Een raamdorpel loopt schuin af, waardoor het regenwater dat van de kozijnen af loopt via de raamdorpel naar beneden valt. Op ramen blijft vaak vuil achter, wat door het regenwater mee naar beneden loopt. Dankzij een raamdorpel loopt dit vuil niet rechtstreeks de gevel naar beneden, waardoor deze niet zo snel vies wordt. Daarnaast hebben raamdorpels aan de onderkant een waterhol. Dit is een gleuf die ervoor zorgt dat regenwater niet via de onderzijde van de raamdorpel de gevel in kan trekken.

Verschillende soorten raamdorpels

Raamdorpels kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals beton, steen of kunststof. De keuze voor de raamdorpel hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeur, maar ook van het soort woning. Een jaren 30 woning met een aluminium raamdorpel is misschien niet de mooiste keuze. Traditionele raamdorpelstenen passen dan bijvoorbeeld beter bij deze woning. De kozijnen van de woning spelen natuurlijk ook een rol. Heb je bijvoorbeeld kunststof kozijnen dan zorgen kunststof raamdorpels voor een eenduidige uitstraling. Heb je mooie witte houten kozijnen? Dan staat een betonnen raamdorpel daar bijvoorbeeld mooi bij.

Verschillende kleuren raamdorpels

Verder zijn raamdorpels verkrijgbaar in verschillende kleuren. De kleur die je kiest is bepalend voor de uitstraling van je woning, zorg er dus voor dat het eruit ziet als een mooi geheel. Natuur- en hardsteen is bijvoorbeeld verkrijgbaar in grijs en zwart. Betonnen raamdorpel heeft natuurlijk een lichtgrijze kleur en keramische raamdorpelstenen kunnen eigenlijk iedere kleur hebben, van zwart tot aan oranje.

Raamdorpels op maat

Raamdorpels worden voor u precies op maat gemaakt, en kunt u bij ons ook direct online op de gewenste maat bestellen. Daarnaast kan een raamdorpel verschillende hoogtes hebben. De hoogte van de raamdorpel kan bepalend zijn voor de uitstraling van je woning. Bekijk dus vooraf goed welke hoogte raamdorpel je het best vindt passen bij jouw woning. De kosten van een raamdorpel zijn afhankelijk van het materiaal waarvan het gemaakt is. Zo is natuursteen bijvoorbeeld duurder dan beton. Zowel stenen als betonnen raamdorpels zijn erg slijtvast en gaan ontzettend lang mee. Redenen waarom raamdorpels enorm populair zijn.