B2C

Kersenboom kopen?

De perfecte kersenboom voor je tuin kiezen

De voordelen van een kersenboom

Esthetische waarde

Een kersenboom is een prachtige aanvulling op elke tuin. De bloesems in het voorjaar zorgen voor een sfeervolle uitstraling en de vruchten in de zomer geven kleur en leven aan je tuin.

Heerlijke kersen

Het grootste voordeel van een kersenboom is natuurlijk de heerlijke vruchten die je in de zomer kunt plukken. Zowel zoete als zure kersen zijn veelzijdig en kunnen worden gebruikt in verschillende gerechten, van taarten tot salades.

Verschillende soorten kersenbomen

Zoete kersenbomen

Zoete kersenbomen produceren grote, zoete vruchten die ideaal zijn om direct van de boom te eten. Enkele populaire rassen zijn ‘Burlat’, ‘Hedelfinger’ en ‘Kordia’.

Zure kersenbomen

Zure kersenbomen geven kleinere, zure vruchten die perfect zijn voor het maken van jams, compotes en gebak. Bekende rassen zijn ‘Morello’ en ‘Schattenmorel’.

Kiezen van de juiste grootte

Dwergkersenbomen

Dwergkersenbomen zijn perfect voor kleine tuinen of beperkte ruimtes. Ze worden meestal niet groter dan 2-3 meter en kunnen ook in grote potten worden gekweekt. Hoewel ze wat minder fruit dragen dan grotere bomen, hebben ze dezelfde verzorging en onderhoud nodig.

Halfstam kersenbomen

Halfstam kersenbomen hebben een gemiddelde hoogte van 4-5 meter en zijn geschikt voor middelgrote tot grote tuinen. Ze bieden een goede balans tussen grootte en vruchtproductie.

Hoogstam kersenbomen

Hoogstam kersenbomen kunnen wel 6-8 meter hoog worden en zijn het meest geschikt voor grote tuinen en boomgaarden. Hoewel ze meer ruimte in beslag nemen, kunnen ze een indrukwekkende hoeveelheid kersen opleveren.

De ideale locatie voor je kersenboom

Zonlicht

Kersenbomen hebben veel zonlicht nodig om goed te kunnen groeien en vruchten te dragen. Kies een plek in je tuin die minimaal zes uur direct zonlicht per dag ontvangt. Vermijd locaties met te veel schaduw, omdat dit kan leiden tot minder vruchten en een verhoogd risico op ziektes.

Bodem

Kersenbomen gedijen het beste in goed doorlatende, vruchtbare grond. Vermijd zware kleigronden of plekken waar water blijft staan, want dit kan wortelrot en andere problemen veroorzaken.

Planten en verzorging van je kersenboom

Het plantseizoen

De beste tijd om een kersenboom te planten is in het najaar, van oktober tot december. In deze periode kan de boom zich goed vestigen voordat de lente begint. Je kunt ook in het vroege voorjaar planten, maar zorg ervoor dat je dit doet voordat de boom uitloopt.

Plantinstructies

  1. Graaf een gat dat ongeveer twee keer zo breed en even diep is als de kluit van de boom.
  2. Plaats de boom in het gat en zorg ervoor dat de wortels gelijkmatig worden verdeeld.
  3. Vul het gat met een mix van tuinaarde en compost, en druk de grond stevig aan rond de wortels.
  4. Geef de boom overvloedig water en breng een laag mulch aan rond de stam om vocht vast te houden en onkruidgroei te beperken.

Water geven en bemesten

Kersenbomen hebben regelmatig water nodig, vooral in droge periodes. Geef de boom ongeveer één keer per week water, of vaker als het erg warm en droog is. Bemest de boom in het vroege voorjaar met een uitgebalanceerde meststof om een gezonde groei en vruchtzetting te bevorderen.

Snoeien en onderhouden

Snoei je kersenboom in de late winter of het vroege voorjaar, voordat de knoppen uitlopen. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken en snoei de boom zodanig dat er voldoende licht en lucht in de kroon komt. Dit helpt bij het voorkomen van ziektes en bevordert een goede vruchtzetting.

Waar kersenbomen aanschaffen

Lokale kwekerijen

Ben je op zoek naar een mooie kersenboom voor in je tuin? Bestel hem bij Oude Fruitbomen en laat hem bezorgen of kom hem zelf ophalen. Onze vervoerders zijn experts in het vervoeren van fruitbomen en hebben altijd de juiste materialen bij zich. Bel ons gerust voor meer informatie of neem contact op.