Webwinkels

Tafels kopen, waar moet je op letten?

Je hebt net een nieuw huis gekocht en je besluit om het eens grondig aan te pakken en al je meubels te vervangen. Daaronder de eettafel. De eettafel die je hebt is wel een keer aan vervanging toe. Of je kiest voor een nieuwe look en de tafel past niet meer in het nieuwe interieur. Je gaat dan ook op zoek naar een model dat bij jou en het interieur past. Maar het uiterlijk van een tafel is niet het enige waar je op moet letten. In onze blog vertellen we meer over waar je op moet letten als je tafels wilt kopen. 

Verschillende afmetingen van tafels

De afmeting van een tafel is cruciaal en bepalend of je wel of juist niet voor een model kiest. Je moet jezelf afvragen hoeveel ruimte je nodig hebt en of je ook de ruimte hebt om een tafel die je op het oog hebt neer te zetten. Een te grote tafel in een te kleine ruimte kan al snel een vervelend gevoel geven. Dan geniet je er ook niet van. Je hebt natuurlijk wel een grote tafel nodig als je veel gasten te eten krijgt. Hoewel, je ook voor een tafel met een uitschuifbaar bovenblad zou kunnen kiezen om ruimte te besparen. Logischerwijs kies je voor een iets kleiner model als je weinig gasten ontvang en simpelweg geen grote eettafel nodig hebt. Tenzij je een vrij grote eetkamer moet opvullen. Dan is een grote tafel weer een betere keuze.

Verschillende vormen

Er zijn ronde, vierkante, rechthoekige, ovale en zeshoekige tafels te verkrijgen. Zoveel? Ja! Het is vrij lastig om een keuze te maken en de persoonlijke smaak speelt hier natuurlijk ook een belangrijke rol in. Toch hebben alle modellen voor- en nadelen. De rechthoekige tafel is nog altijd de populairste keuze, maar ook ronde en zeshoekige eettafels worden enorm vaak gekozen. Ronde tafels bieden evenals een ovaal model meer zitruimte terwijl je ruimte bespaard. Vierkante eettafels zijn populair voor mensen die weinig ruimte nodig hebben en zeshoekige eetkamertafels zorgen weer voor een speels effect. Naast de vorm van de tafel kun je ook kiezen voor een afwijkend tafelblad. Bijvoorbeeld voor een blad dat niet kaarsrecht is afgewerkt.

Het design van tafels

Tijdens je zoektocht kom je uiteenlopende designs tegen en een design spreek je wel of niet aan. Ook in dit geval speelt de persoonlijke smaak een belangrijke rol en je hebt gelukkig een enorme keuze uit designs en materialen waar de tafels van zijn gemaakt. Je kunt kiezen uit verschillende houtsoorten en metaalsoorten terwijl glas en kunststof ook tot de keuzes behoren. Daarnaast heb je qua design ook een ruime keuze uit verschillende soorten poten die onder het blad zijn bevestigd. Denk dan aan de traditionele T-poot, de O-poot, de Matrixpoot en de X-poot. Het leuke is dat je vaak materialen kunt combineren. Zo kun je ervoor kiezen om het bovenblad van hout te laten maken en de poten van aluminium. Bij de keuze is het belangrijk om ook na te denken over de thuissituatie. Als je thuis jongere kinderen hebt rondlopen is bijvoorbeeld een tafel met scherpe punten of met een glazen blad minder slim om aan te schaffen.

Koop bij een specialist

Tafels heb je in verschillende soorten, maten, kleuren en prijsklassen en er zijn genoeg winkels waar je ze kunt kopen of bestellen. Het is belangrijk dat je de tafel bij een specialist koopt. Deze eetkamertafels zijn in de regel iets prijziger, maar gaan wel veel langer mee. Als je de aanschafprijs over de verwachte levensduur van de tafel zou berekenen dan zul je zien dat de aanschafprijs eigenlijk reuze meevalt.