Webwinkels

Zo ontsmet je deurklinken het beste

We hebben net de pandemie van de corona achter de terug, tenminste als er geen nieuwe golf aan komt. Daar zijn we ons bewust geworden van de situatie omtrent hygiëne en de kans op besmettingen bij het aanraken van oppervlakken. Niet alleen buitenshuis is dat belangrijk, maar ook binnenshuis is dat van groot belang. Vaak worden deurklinken vergeten of niet goed schoongemaakt. Als er dan een besmetting is met bijvoorbeeld corona, kan het verspreiden binnen een gezin zo gebeurd zijn. Daarom hieronder tips om de klinken van de deur het beste te ontsmetten. 

Eigenlijk is een deurklink een indirecte handdruk

Je kunt het aanraken van deurklinken gelijkstellen aan handdrukken. Meerdere mensen gebruiken dezelfde deurklink en zitten hier met hun handen aan. Vaak hun voorkeurshand en daarmee worden ook de meeste bacteriën overgedragen, zowel van de hand naar de deurkruk als andersom. Daarom is het belangrijk om goede hygiëne te hanteren, zeker als er sprake is van thuis quarantaine. 

Antibacteriële hulpmiddelen om deurklinken te openen

Of het nu thuis is of op je werk bijvoorbeeld, er zijn antibacteriële hulpmiddelen waarmee je deurklinken kunt openen. Het is een tool die je in je eigen hand neemt en de hele dag bij je draagt zodat je hem op elke deur kan plaatsen. Door middel van een simpele schuifbeweging om de kruk heen kun je het hulpmiddel erop plaatsen. Zo heb je alleen jouw eigen hulpmiddel in je handen en kom je niet in directe aanraking met de deurklink. Het is wel belangrijk dat je het hulpstuk regelmatig goed ontsmet zodat eventuele bacteriën die op het hulpmiddel zijn gaan zitten niet alsnog op jouw handen terecht komt. Ontsmet het hulpstuk volgens de manier waarop je de klinken ook zou moeten reinigen. 

Zo reinig je jouw deurklinken

Als er geen sprake is van een speciale situatie kun je jouw binnendeurbeslag schoonmaken met water en zeep. Met uitzondering natuurlijk van deurbeslag dat van hout is, deze kun je alleen oppoetsen met een droge schone doek. Mocht er wel sprake zijn van een bijzondere situatie, zoals met het corona virus, dan volstaat water en zeep niet. Je zou dan denken dat antibacteriële schoonmaakmiddelen werken, maar als het om een virus gaat is dat ook niet voldoende. Om die reden kun je het beste schoonmaken met alcohol omdat de ziektekiemen dan wel worden aangepakt. 

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat op plastic en RVS materialen een virus lang kan overleven van 6 uur tot 3 dagen. Dat toont dus aan dat het goed ontsmetten van groot belang is om ervoor te zorgen dat er geen onnodige besmetting plaatsvindt door middel van de ‘indirecte handdruk’. Als je alcohol gaat gebruiken, controleer dan altijd op een onzichtbare plek of het materiaal geschikt is. In sommige gevallen, zoals gecoate finishes, kan alcohol een waas achterlaten en dat zou zonde zijn. Mocht alcohol niet geschikt zijn reinig dan op z’n minst regelmatig volgens de andere manieren of probeer aanraking van de deurklinken in zijn geheel te voorkomen.